Víno proti stárnutí

Víno proti stárnutí

Zdravotní výhody konzumace tmavé čokolády a červeného vína jsou často publikovány ve vědeckých článcích. Proto už možná víte, že pozitivní účinky na váš organismus pocházejí z přírodní chemické sloučeniny zvané resveratrol, která se nachází v arašídech, červeném víně, hořké čokoládě a některém bobulovém ovoci. Dnes však budeme mluvit o něčem, co by mohlo zpomalit, nebo dokonce zvrátit proces stárnutí!

Výzkum publikovaný v časopise BMC Cell Biology ukazuje, že staré lidské buňky mohou být omlazeny chemickými látkami podobnými resveratrolu. Studii provedli vědci na britských univerzitách v Exeteru a Brightonu.

Studie navazovala na předchozí výzkum z Univerzity v Exeteru, který zjistil, že takzvané “sestřihové faktory”, které jsou určitým typem proteinu, se v procesu našeho stárnutí stávají neaktivními. V průběhu studie vědci přidali resveratrol do stárnoucích lidských buněk a zjistili, že tyto faktory buňky znovu aktivovaly. Díky tomu nejen že staré buňky vypadaly mladší, ale také se začaly znovu dělit, jako je tomu u buněk mladých.

„Když jsem viděla, jak se v kultivační misce některé buňky omlazují, nemohla jsem tomu uvěřit,“ říká Dr. Latorrová, profesorka molekulární genetiky na Univerzitě v Exeteru. „Staré buňky vypadaly najednou jako ty mladé. Bylo to úplně magické. Opakovala jsem tento experiment několikrát a v každém případě se buňky omlazovaly. Jsem nadšená výsledky a potenciálem tohoto výzkumu,“ dodává Dr. Latorrová.

Objev může brzy zlepšit zdravotní stav seniorů. Je to výrazný pokrok směrem ke zlepšení kvality života a jeho prodloužení. Vy jako první krok zkuste jíst tmavou čokoládu a pít červené víno.