Naučte se sami degustovat víno

Naučte se sami degustovat víno

Víno může ochutnat kdokoli a vše, co k tomu budete potřebovat, je sklenka vína a mozek.
Postupujte ve 4 krocích:

    1. Vzhled: Vizuální kontrola vína při neutrálním osvětlení
    2. Vůně: Identifikujte aroma pomocí čichu 
    3. Chuť: Posuďte jak strukturu chuti (kyselou, hořkou, sladkou), tak i chuti odvozené z retronazální čichové reakce (hluboké nádechy nosem)
    4. Přemýšlejte / pamatujte si: Vypracujte si senzorický úplný profil vína, které lze uložit do dlouhodobé paměti.
  1. Vzhled

Podívejte se na barvu, průhlednost a viskozitu (tzv. vinné nohy). Tímto krokem nemusíte trávit více než 5 sekund. Spousta vlastností vína se odráží už v jeho vzhledu, ale pokud neochutnáte, další vlastnosti vína neobjevíte.

 

  1. Vůně

Když poprvé přivoníte k vínu, vnímejte nejdříve zásadní vůně a pak postupujte k jednotlivostem. Cítíte ovoce? Můžete cítit jahody, meruňky, exotické ovoce, rybíz, jablka, třešně a další. Můžete vnímat i jiné vůně, rostlinné a květinové vůně, vůně bylin, ale třeba i pepř, seno, nebo dokonce koňskou stáj.  Obecně lze rozdělit vůně vína do tří základních kategorií:

 

  • Primární vůně pocházejí z hroznů a zahrnují ovoce, byliny a květinové tóny.
  • Sekundární vůně pocházejí z vinařských postupů. Nejběžnější aromata jsou odvozená od kvasinek a nejspíše je zaznamenáte u bílých vín: sýrová kůra, ořechová slupka (mandle, arašídy) nebo zatuchlé pivo.
  • Terciární aromata pocházejí ze stárnutí vína obvykle v láhvi nebo v dubovém sudu. Tyto vůně jsou většinou pikantní: pečené ořechy, koření, vanilka, podzimní listí, starý tabák, vyčiněná kůže, cedr a dokonce i kokos.

 

  1. Chuť

Chuťový vjem získáme na jazyku, ale i polknutím vína. Jakmile víno spolknete, vůně se mohou změnit, protože je přijímáte retronazálně.

    • Chuť: Náš jazyk může detekovat slané, kyselé, sladké nebo hořké chutě. Všechna vína obsahují nějakou kyselost, protože hrozny obsahují kyseliny. Ty se liší podle klimatu a typu hroznů. Některé odrůdy jsou známé svou hořkostí (např. Pinot Grigio), která připomíná jemnou chuť toniku. Některá bílá stolní vína si uchovávají malou část hroznového cukru, což jim dodává přirozenou sladkost. 
    • Textura: Váš jazyk se může „dotýkat“ vína a vnímat jeho strukturu. Struktura vína souvisí s několika faktory, ale ke zvýšení textury dochází téměř vždy u zralého vína s vyšším obsahem alkoholu. Můžeme také na jazyku detekovat třísloviny, neboli taniny. Pocházejí ze slupek, stopek a zrníček hroznů vinné révy a dávají vínu svíravou hořkost a trpkou chuť.
    • Délka: Chuť vína je také časová. Vyhodnocením vlastností a chutí vína analýza nekončí, ještě je třeba prověřit délku a dochuť vína. Délka se měří jako časový úsek, během něhož  vnímáme víno po spolknutí v ústech. Víno se musí ochutnávat v klidu, pomalu a s dostatečnou pozorností.

 

  1. Přemýšlejte / pamatujte si

Chutnalo víno vyváženě nebo nevyváženě (tj. bylo příliš kyselé, příliš alkoholické, příliš tříslové)? Bylo toto víno jedinečné nebo nezaměnitelné? Existovaly nějaké vlastnosti, které dominovaly a zapůsobily na vás?